Machines voor de chocoladeverwerking en voedingsindustrie Terug naar overzicht
SAM780 met 2 de kering en koeltunnel
De mouleerlijn SAM 780 is een mouleerlijn die de mogelijkheid biedt om vormen te mouleren en dicht te strijken. De machine kan een capaciteit halen van 780 vormen per uur en is volledig gebouwd in roestvrij staal. Deze machine is perfect bedienbaar door één persoon.
Werking:
De machine heeft een oplegtafel met een kettingtransport waar op het einde een voorwarmkap geplaatst is. In deze voorwarmkap zijn infraroodstralers gemonteerd zodat de vormen worden opgewarmd tot de ideale temperatuur. Na deze voorwarmkap is er een afschraapsysteem voorzien met elektrisch verwarmde afschraapmessen. De temperatuur van deze messen is afzonderlijk in te stellen. Onder dit afschraapsysteem kan een wielmachine of een tempereermachine MBT120, TM80 geplaatst worden. De vormen worden overgoten met chocolade en daarna terug afgeschraapt. Bij gebruik van een MBT120 of een TM80 kan de productie worden opgedreven en verder geautomatiseerd doordat er constant perfect getempereerde chocolade uit de machine komt.Na dit afschraapsysteem is er een triltafel geplaatst, om de luchtbelletjes in de producten te vermijden en de chocolade volledig te laten intrillen. Vervolgens komen de vormen in het keerstation, welk aan en uit kan gezet worden om te mouleren of dicht te strijken. Om de dikte van de schelp te regelen is er een schudtafel voorzien achter het keerstation welke kan geregeld worden met behulp van een frequentiesturing.
Na de schudtafel worden de vormen dwars getransporteerd en in het uitvoergedeelte geduwd. In dit uitvoergedeelte staan nog 2 extra zijschrapers en 3 extra onderschrapers om de vormen optimaal te reinigen.
Technische specificaties:
- de machine is volledig gebouwd uit roestvrij staal
- de vormgeleidingen zijn elektrisch verwarmd en zijn apart regelbaar (invoer/uitvoer/holvorm)
- de sturing van het geheel gebeurt met een PLC en alle transporten zijn elektronisch beveiligd zodat bij een eventuele blokkage onmiddellijk alle transporten stoppen.
- Alle elektrische aansluitingen zijn in de machine ingebouwd onder het bedieningspaneel
- In de holvorm is een bak geplaatst met een trechtervorm welke volledig verwarmd is en geregeld wordt met een elektronische thermostaat
- Onder de holvormbak is een waterverwarmde chocoladepomp geplaatst met bijhorende chocoladeleidingen, welke de overtollige chocolade terug in de wielmachine of tempereermachine pompt waar deze terug verwerkt kan worden.
- De bediening van het geheel gebeurd m.b.h.v. een touch-screen waarop alle instelmogelijkheden worden op weergegeven. Het geheel wordt gestuurd m.b.h.v. een PLC om een feilloze werking van het geheel te waarborgen.
Achter de mouleerlijn wordt een tweede keerstation geplaatst voor het opnieuw keren van de vormen. De sturing van dit keerstation wordt voorzien in de mouleerlijn en kan aan- en uitgezet worden voor het mouleren of dichtstrijken.
Voor het koelen van de chocoladevormen wordt er een vormenkoeltunnel voorzien met een breedte van 6 vormen om een lange koeltijd te garanderen.
In deze koeltunnel bewegen de vormen eerst per 3 naar achter toe, waarna ze automatisch per 3 terug naar voren toe bewegen, zodat het mogelijk is om met 1 persoon de volledige machine te bedienen. Tijdens het mouleren is er echter geen lange koeltijd nodig en is het dan ook mogelijk om elke keer slechts 1 of 2 vormen per rij in de koeltunnel te plaatsen. Dit kan ingesteld worden op het touch-screen van de mouleerlijn, waarin de sturing van het geheel gecentraliseerd wordt.
Belgian Chocolates Technology
Slachthuisstraat 30 bus 11
B-2300 Turnhout
Belgium
'Tel: 0032(0)14 / 61 98 05
7Fax: 0032(0)14 / 61 04 50
; www.bctnv.be